„Rodinná jídelna Na Růžku“, Dvořákova 16, Žatec 438 01 731 855 581 728 506 763 (vedoucí provozu)

Jídelníček

Týdenní menu 26.08.2019 – 30.08.2019

Pondělí 26.08.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
100gBratislavská vepřová plec, H.K. (1,3,7,9,)
100gČočka na kyselo, 2 vejce, okurka (1,3)
350gHalušky s uzeným masem a zelím (1,3,7)
100gKotlet v krustovém těstíčku, bramborová kaše (1,3,7)
100gKuřecí kousky v hořčičné om., brambor/rýže (1,6,7,10)
100gKuřecí nudličky na grilovacím koření, rýže (1,6)
100gMoravský vrabec, zelí, B.K. (1,3,7)
340gNudle s mákem, cukr, máslo (1,3)
120gObalovaný sýr, brambor, Tat. om. (1,3,7,10)
240gPečené kuřecí stehno, nádivka, brambor, okurka (1,3,7)
100gSekaná, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
100gSmažený kuřecí řízek, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
280gVepřové rizoto, sýr, okurka (3,7)
100gVepřový samuraj pikantní, rýže (1,6)
100gZapečené filé ve vaječné krustě, brambor, T.O. (1,3,4,7,10)
Úterý 27.08.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
200gBoloňské špagety, sýr ( 1,3,7)
2ksBramborák plněný vepřovým masem, syrové zelí (1,3,7)
300gBramborové šišky s mákem (1,3,)
100gHolandský řízek, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
100gPečená krkovice, zelí, B.K. (1,3)
100gSmažený kotlet, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
350 gŠopský salát s Balkánským sýrem a bagetkou(1,3,7)
100gVepřový plátek na žampionech, rýže / H.K. (1,6,7)
100gZeleninové lečo s uzeninou, brambor (3)
100gZnojemský guláš, hovězí maso, H.K. (1,3,6)
Středa 28.08.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
5ksBavorské vdolečky se šlehačkou (1,3,7)
100gČevabčiči, brambor, obloha, T.O. (1,3,7,10)
100gKotlety zapečené se šlehačkou a bramborem (1,3,7,10)
100gMoravský vrabec, zelí, B.K. (1,3,7)
100gRajská omáčka, hovězí maso, H.K., těstoviny (1,3,7)
100gRajská omáčka, plněný paprikový lusk, kolínka / H.K. (1,3,7)
350gSalát Peřinka s plátkem kuřecího masa, bez přílohy, dip (10)
100gSegedínský guláš, H.K. (1,3,7)
100gSekaná, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
120gSmažené rybí filé, brambor, tatarská omáčka (1,3,4,7,10)
100gSmažený kuřecí řízek, brambor, okurka (1,3)
280 gSrbské rizoto se sýrem a okurkou (1,6,7,10)
100gŠtěpánská hovězí pečeně, rýže / H.K. (1,3,6)
150gUzené maso, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
120gZámecký řízek,brambor, zel. obloha (1,3,10)
Čtvrtek 29.08.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
100gHovězí pikantní guláš, H.K. (1,3,6,7)
300gJablková žemlovka s cukrem (1,3,7)
120gKuř. přírodní řízek se slaninou a žampiony, br. kaše (10,7,1,3)
100gMaďarský pikantní guláš, H.K. (1,3,6,7)
100gPečená krkovice, zelí / špenát, B.K. (1,3)
4ksPlněné bramborové knedlíky uz. masem a uzeninou zelí, cibulka (1,3,7)
100gSmažený kotlet, brambor, okurka (1,3,7)
350gTěstovinový salát s kuřecím masem a ovocnou oblohou (1)
350gZapečené těstoviny, okurka (1,3,7)
300gZbruf, špagety, sýr (1,3,7)
Pátek 30.08.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
100gHovězí maso na česneku, špenát, B.K. (1,3,6,7)
100 gKarbanátek plněný rajčaty a sýrem,brambor,zel.obloha (1,3,7,10)
100gKoprová omáčka, 2 vejce, H.K. (1,3,7)
150gKuřecí plátek, sýr, šunka, brambor, tatarská omáčka,(7,10)
100gKuřecí ražniči, bramborová kaše, okurka (1,6,7,10)
100gMoravský vrabec, zelí, B.K. (1,3,7)
100gPečené kuřecí prso Supreme,, bramborová kaše, okurka (7)
100gPlněný kotlet sýrem a šunkou, bramborová kaše, okurka (1,3,7,10)
120gRozlítaný španělský ptáček, vepř. maso, rýže / H.K. (1,3,6,7)
100gSmažený kuřecí řízek, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
120gSmažený květák, brambor, tatarská omáčka (1,3,7,10)
100gŠťavnaté karbanátky trochu jinak, brambor, T.O. (1,3,7,10)
100gSvíčková na smetaně, hovězí maso, brusinky, šlehačka, H.K. (1,3,7,6,9)
100gVepřová roláda, špenát, B.K. (1,3,6)
100gVepřové nudličky s grilovacím kořením, rýže (1,3)
100gVídeňský hovězí guláš, kolínka / H.K. (1,3,6,7)

Alergeny v jídelně

Seznam alergenů

Odvolání na legislativu:

  • EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
  • ČR – Vyhláška 113/2005 Sb.
  • O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.
  • Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízeni 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinností 13. prosince 2014.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Záměrem je dosažení vysoké míry ochrany zdraví strávníka a zaručení jeho práva na informace – informace o potravinách a pokrmech, které konzumuje.

Co jsou to alergeny v potravinách?

  • Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.
  • Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se vyvarovat, jedině voda není alergenní.
  • Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
  • Potravinové alergeny, mohou vyvolat všechny alergeny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

Označení nebalených potravin – zhotovených pokrmů v jídelnách

Značení alergenů je pouze informační požadavek. Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Od 13. 12. 2014 je povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Zákonné ustanovení určuje jídelnám „jasně a zřetelně označit“, není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenů, uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.

Jídelna je povinna informovat o alergenních složkách, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku s číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné označení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů v jídelně.