„Jídelna Na Růžku“, Hošťálkovo nám. 71, Žatec 438 01 723 868 324, 728 506 763 (vedoucí provozu)

Jídelníček

Týdenní menu 17.06.2019 – 21.06.2019

Pondělí 17.06.2019
Polévky:
300mlKuřecí vývar s těstovinou (1,3,7)
Hlavní jídla:
2ksBramborák plněný kuřecí masem, syrové zelí (1,3,7)
100gČočka na kyselo, uzené maso, okurka (1,7,10)
100gHovězí guláš pikantní, H.K. (1,3,7)
100gKuřecí ražniči, bramborová kaše, okurka (7)
280gKuřecí rizoto, strouhaný sýr, okurka (7)
150gLedvinky na cibulce, rýže (1)
100gMaďarský pikantní guláš, H.K. (1,3,7)
100gMoravský vrabec, zelí, B.K. (1,3,7)
340gNudle s mákem, cukr, máslo (1,3)
200gPečené kuř. stehno, bramborový knedlík, špenát (3,7)
240gPečené kuřecí stehno, nádivka, brambor, okurka (1,3,7)
100gPlněný kotlet sýrem a šunkou, bramborová kaše, okurka (1,3,7,10)
100gSmažený kotlet v krustovém těstíčku, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
100gZapečené filé ve vaječné krustě, brambor, T.O. (1,3,7)
350gZapečené těstoviny, okurka (1,3,7)
Úterý 18.06.2019
Polévky:
300mlBramborová polévka (1,3)
Hlavní jídla:
300gBramborové šišky s mákem (1,3,7)
100gHolandský řízek, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
100gPečená krkovice, zelí, B.K. (1,3)
350gSalát Peřinka s plátkem kuřecího masa, bez přílohy, dip (1,3,10)
100gSekaná, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
100gSmažený kuřecí řízek, brambor, okurka (1,3)
100gVepřové maso na pivě, B. K. (1,3,7)
100gVepřový pikantní guláš, H.K. (1,3,7)
100gVepřový samuraj pikantní, rýže (1)
100gVepřový steak, B.K., zelí (3,7)
200gZapečené špagety s kuřecím masem, sýr, okurka (1,3,7,9)
Středa 19.06.2019
Polévky:
300mlČočková s uzeninou (1,3)
Hlavní jídla:
5ksBavorské vdolečky se šlehačkou (1,3,7)
200gBoloňské špagety, sýr (3,7)
100gHrachová kaše, uzené maso, okurka (1)
100gMoravský vrabec, zelí, B.K. (1,3,7)
100gRajská omáčka, hovězí maso, H.K. (1,3,7)
100gRajská omáčka, plněný paprikový lusk, kolínka / H.K. (1,3,7)
100gSegedínský guláš, H.K. (1,3,7)
120gSmažené rybí filé, brambor, tatarská omáčka (1,3)
100gSmažený kotlet, brambor, okurka (1,3)
359gŠopský salát s Balkánským sýrem a bagetkou(3,7)
150gUzené maso, bramborová kaše, okurka (1,3,5)
100gVepřové nudličky s grilovacím kořením, rýže (1,3,5,7,11)
100gZnojemský guláš, hovězí maso, H.K. (1,3,7)
Čtvrtek 20.06.2019
Polévky:
300mlKulajda s vejci a bramborem (1,3,7)
Hlavní jídla:
100gHovězí guláš s paprikou a rajčetem, H.K. (1,3,7)
100gHovězí maso na česneku, špenát, B.K. (1,3,7)
120gKuřecí kousky ve znojemské omáčce s párkem, rýže (3,7)
100gPečená krkovice, zelí, B.K. (1,3)
4ksPlněné bramborové knedlíky uz. masem a uzeninou zelí, cibulka (1,3,7)
100gŠťavnaté karbanátky trochu jinak, brambor, T.O. (1,3,7)
350gTěstovinový salát s kuřecím masem a ovocnou oblohou (1,3,7)
100gVepřová roláda, špenát, B.K. (1,3)
300gZapečené brambory s kuřecím masem a máslem, okurka (1,3,7)
Pátek 21.06.2019
Polévky:
300mlFazolová červená s uzeninou (1,3)
Hlavní jídla:
280g Čínská kuřecí směs s nudlemi a zeleninou (1,3,7)
350gDomácí salát se šunkou, s bagetkou (1,3)
100gHovězí kostky na pepři, kolínka / H.K. (1,3,7)
100g Koprová omáčka, hovězí maso, H.K. (1,3,7)
150gKuřecí plátek, restované fazolky, brambor (1,3,7,10)
100gKuřecí roláda, bramborová kaše, okurka (3,7)
240gKuřecí stehno na paprice, H.K. (1,3,7)
100gMoravský vrabec, zelí, B.K. (1,3,7)
130gPlněné žampiony masovou směsí, brambor, T.O. (1,3,7)
120gRozlítaný španělský ptáček, vepř. maso, rýže / H.K. (1,3,7)
100gSmažená kuřecí kapsa, šťouchané brambory, okurka (1,3,7)
100gSmažený kuřecí řízek, brambor, okurka (1,3)
100gŠtěpánská hovězí pečeně, rýže / H.K. (1,3)
100gTmavá houbová omáčka, hovězí maso, rýže / H.K. (1,3)
300gZbruf, špagety, sýr (1,3,7)

Alergeny v jídelně

Seznam alergenů

Odvolání na legislativu:

  • EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
  • ČR – Vyhláška 113/2005 Sb.
  • O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.
  • Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízeni 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinností 13. prosince 2014.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Záměrem je dosažení vysoké míry ochrany zdraví strávníka a zaručení jeho práva na informace – informace o potravinách a pokrmech, které konzumuje.

Co jsou to alergeny v potravinách?

  • Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.
  • Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se vyvarovat, jedině voda není alergenní.
  • Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
  • Potravinové alergeny, mohou vyvolat všechny alergeny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

Označení nebalených potravin – zhotovených pokrmů v jídelnách

Značení alergenů je pouze informační požadavek. Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Od 13. 12. 2014 je povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Zákonné ustanovení určuje jídelnám „jasně a zřetelně označit“, není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenů, uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.

Jídelna je povinna informovat o alergenních složkách, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku s číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné označení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů v jídelně.