„Rodinná jídelna Na Růžku“, Dvořákova 16, Žatec 438 01 731 855 581 728 506 763 (vedoucí provozu)

Jídelníček

Týdenní menu 20.01.2020 – 24.01.2020

Pondělí 20.01.2020
Polévky:
Hlavní jídla:
350gBuchtičky se Šodo (1,3,7)
100gČočka na kyselo, uzené maso, okurka (1)
100gHovězí kostky na pepři, kolínka /H.K. (1,3,6,7)
120gKuřecí plátek na kmínu, bramborová kaše (7)
180gKuřecí stehno pečené na zelí,brambor
130 gObalované žampiony,brambor,T.O.(1,3,7,10)
100gPečená krkovice, zelí, B.K. (1,3)
100gPlzeňský hovězí guláš, H.K. (1,3,6,7)
120gSmažený květák, brambor, tatarská omáčka (1,3,7,10)
150gUzené maso, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
100gVepřový samuraj pikantní, rýže (1,6)
Úterý 21.01.2020
Polévky:
Hlavní jídla:
2ksBramborák po kaplicku s uzeným masem, syrové kysané zelí (1,3,7)
300gBramborové šišky s mákem (1,3,)
100gČevabčiči, brambor, obloha, T.O. (1,3,7,10)
100gHovězí guláš pikantní,těstoviny, H.K. (1,3,6,7)
100gKapustové karbanátky, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
150gKuřecí plátek, restované fazolky, brambor (1,6,7,10)
200gPečené kuř. stehno, bramborový knedlík, špenát (1,3,7)
100gSegedínský guláš, H.K. (1,3,7)
100gSmažený kotlet, brambor, okurka (1,3,7)
120gZámecký řízek,brambor, zel. obloha (1,3,10)
300gZapečené brambory s kuřecím masem a máslem, okurka (1,3,7)
100gZnojemský guláš, hovězí maso, H.K. (1,3,6)
Středa 22.01.2020
Polévky:
Hlavní jídla:
5ksBavorské vdolečky se šlehačkou (1,3,7)
100gDomácí sekaná, bramborový salát (1,3,7,9,10)
100 gKarbanátek plněný rajčaty a sýrem,brambor,zel.obloha (1,3,7,10)
120 gNadívaný vepřový bok,bramborový knedlík,zelí/špenát (1,3,7)
100gPečená krkovice, zelí, B.K. (1,3)
100gRajská omáčka, vepřové maso, kolínka / H.K. (1,3,7)
120gSmažené rybí filé, bramborový salát (1,3,4,7,9,10)
100gSmažený kuřecí řízek, bramborový salát (1,3,7,9,10)
120 gVepřové závitky se zelím,bramborová kaše,sos (1,3,7)
100gVídeňský hovězí guláš, kolínka / H.K. (1,3,6,7)
100 gVoraský guláš z Povltaví,hov.maso, H.K. (1,3,6,7 )
120gZelní holoubci, rajská om., kolínka/H.K. (1,3,7)
Čtvrtek 23.01.2020
Polévky:
Hlavní jídla:
100gKuřecí kousky v hořčičné om., brambor/rýže (1,6,7,10)
280gKuřecí rizoto, zelenina, strouhaný sýr, okurka (1,3,7)
240gKuřecí stehno na paprice, H.K./,těstoviny (1,3,7)
100gMoravský vrabec, zelí, B.K. (1,3,7)
4ksPlněné bramborové knedlíky uz. masem a uzeninou zelí, cibulka (1,3,7)
120 gRybí prsty obalované,Bramborová kaše,zeleninovy salát (1,3,4,7)
100gSmažený kotlet, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
100gŠtěpánská hovězí pečeně, rýže / H.K. (1,3,6)
120 gVepřové kousky na Kari se zeleninou,rýže (1)
100gVepřové maso na pivě, B. K. (1,3,6)
250 gZapečená brokolice s uzeným masem a sýrem,brambor,T.O. ( 1,3,7,10)
200gZapečené špagety s kuřecím masem, sýr, okurka (1,3,6,7)
300gZbruf, špagety, sýr (1,3,7)
Pátek 24.01.2020
Polévky:
Hlavní jídla:
100gBramborové noky s kuřecím masem a špenátem (1,3,7)
4 ksJahodové knedlíky s tvarohem (1,3,7)
100gKuřecí ražniči, bramborová kaše, okurka (1,6,7,10)
100gKuřecí roláda, bramborová kaše, okurka (3,7)
100gMaďarský pikantní guláš, H.K. (1,3,6,7)
100gPečená krkovice, zelí, B.K. (1,3)
130gPlněné žampiony masovou směsí, brambor, T.O. (1,3,7,10)
100gPlněný kotlet sýrem a šunkou, bramborová kaše, okurka (1,3,7,10)
120gRozlítaný španělský ptáček, vepř. maso, rýže / H.K. (1,3,6,7,10)
100gSvíčková na smetaně, hovězí maso, brusinky, šlehačka, H.K. (1,3,7,6,9)
200gUzená kuř,stehna na slanině a žampiony,brambor
150 gVepřové ledvinky na cibulce, rýže (1,6)

Alergeny v jídelně

Seznam alergenů

Odvolání na legislativu:

  • EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
  • ČR – Vyhláška 113/2005 Sb.
  • O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.
  • Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízeni 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinností 13. prosince 2014.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Záměrem je dosažení vysoké míry ochrany zdraví strávníka a zaručení jeho práva na informace – informace o potravinách a pokrmech, které konzumuje.

Co jsou to alergeny v potravinách?

  • Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.
  • Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se vyvarovat, jedině voda není alergenní.
  • Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
  • Potravinové alergeny, mohou vyvolat všechny alergeny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

Označení nebalených potravin – zhotovených pokrmů v jídelnách

Značení alergenů je pouze informační požadavek. Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Od 13. 12. 2014 je povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Zákonné ustanovení určuje jídelnám „jasně a zřetelně označit“, není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenů, uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.

Jídelna je povinna informovat o alergenních složkách, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku s číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné označení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů v jídelně.