„Rodinná jídelna Na Růžku“, Dvořákova 16, Žatec 438 01 723 868 324, 728 506 763 (vedoucí provozu)

Jídelníček

Týdenní menu 22.07.2019 – 26.07.2019

Pondělí 22.07.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
100gBramborové noky s kuřecím masem a špenátem (1,3,7)
280g Čínská kuřecí směs s nudlemi a zeleninou (1,3,7)
350gHalušky s uzeným masem a zelím (1,3,7)
100gHoubová bílá omáčka, vepřové maso, H.K. (1,3)
100gKuřecí nudličky na grilovacím koření, rýže (1,3,5,7,11)
120gKuřecí plátek na kmínu, bramborová kaše (7,6,1,)
150gKuřecí plátek, restované fazolky, brambor (1,3,7,10)
100gMexický gulášek s vepř. masem, fazolí, brambor (3,7)
100gMoravský vrabec, zelí, B.K. (1,3,7)
340gNudle s mákem, cukr, máslo (1,3)
100gPečené kuřecí prso Supreme,, bramborová kaše, okurka (7)
100gSmažený hermelín, brambor, tatarská omáčka (1,3,7)
100gSmažený kuřecí řízek, brambor, okurka (1,3)
100gVepřový samuraj pikantní, rýže (1)
100gZapečené filé ve vaječné krustě, brambor, T.O. (1,3,7)
350gZapečené těstoviny, okurka (1,3,7)
Úterý 23.07.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
2ksBramborák plněný kuřecí masem, syrové zelí (1,3,7)
300gBramborové šišky s mákem (1,3,7)
100gHovězí guláš pikantní,těstoviny, H.K. (1,3,7)
100g Hovězí pikantní Samuraj, rýže (3)
300gJablková žemlovka s cukrem (1,3,7)
100gKuřecí ražniči, bramborová kaše, okurka (7)
100gPečená krkovice, zelí, B.K. (1,3)
200gPečené kuř. stehno, bramborový knedlík, špenát (3,7)
150gPštrosí vejce, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
350gSalát Peřinka s plátkem kuřecího masa, bez přílohy, dip (1,3,10)
100gSegedínský guláš, H.K. (1,3,7)
100gSmažený kotlet, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
100gVepřové žebírko na žampionech, rýže (1)
200gZapečené špagety s kuřecím masem, sýr, okurka (1,3,7,9)
Středa 24.07.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
5ksBavorské vdolečky se šlehačkou (1,3,7)
100gČevabčiči, brambor, obloha, T.O. (1,3,7,10)
100gHrachová kaše, uzené maso, okurka (1)
100gKuřecí kousky v hořčičné om., brambor/rýže (1,3,5,7)
100gMoravský vrabec, zelí, B.K. (1,3,7)
240gPečené kuřecí stehno, nádivka, brambor, okurka (1,3,7)
100gRajská omáčka, hovězí maso, H.K., těstoviny (1,3,7)
100gRajská omáčka, plněný paprikový lusk, kolínka / H.K. (1,3,7)
100gSmažený kuřecí řízek, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
120gSmažený květák, brambor, tatarská omáčka (1,3,7)
100gŠťavnaté karbanátky trochu jinak, brambor, T.O. (1,3,7)
100gVepřové nudličky s grilovacím kořením, rýže (1,3,5,7,11)
280gVepřové rizoto, sýr, okurka (3,7)
100gZnojemský guláš, hovězí maso, H.K. (1,3,7)
Čtvrtek 25.07.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
350gDomácí salát se šunkou, s bagetkou (1,3)
100gKvěták na kari, brambor (1)
100gMaďarský pikantní guláš, H.K. (1,3,7)
4ksPalačinky s džemem, polité čokoládou (1,3,7)
100gPečená krkovice, zelí, B.K. (1,3)
4ksPlněné bramborové knedlíky uz. masem a uzeninou zelí, cibulka (1,3,7)
100gSmažený kotlet, brambor, okurka (1,3)
100gŠtěpánská hovězí pečeně, rýže / H.K. (1,3)
100gTmavá houbová omáčka, hovězí maso, rýže / H.K. (1,3)
Pátek 26.07.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
100gHolandský řízek, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
100gHovězí maso na česneku, špenát, B.K. (1,3,7)
5ksJahodové knedlíky s tvarohem (1,3,7)
100g Koprová omáčka, hovězí maso, H.K. (1,3,7)
100gKotlety HIT, brambor, T.O. (1,3)
150gKuřecí plátek, sýr, šunka, brambor, tatarská omáčka (1,3,9)
280gKuřecí rizoto, zelenina, strouhaný sýr, okurka (7)
100gKuřecí steak, bramborová kaše, sos (3,7)
100gMoravský vrabec, zelí, B.K. (1,3,7)
100gSmažená kuřecí kapsa, šťouchané brambory, okurka (1,3,7)
120gSmažené rybí filé, brambor, tatarská omáčka (1,3)
100gSmažený kuřecí řízek, brambor, okurka (1,3)
100gVídeňský hovězí guláš, kolínka / H.K. (1,3,7)
300gZapečené brambory s kuřecím masem a máslem, okurka (1,3,7)

Alergeny v jídelně

Seznam alergenů

Odvolání na legislativu:

  • EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
  • ČR – Vyhláška 113/2005 Sb.
  • O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.
  • Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízeni 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinností 13. prosince 2014.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Záměrem je dosažení vysoké míry ochrany zdraví strávníka a zaručení jeho práva na informace – informace o potravinách a pokrmech, které konzumuje.

Co jsou to alergeny v potravinách?

  • Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.
  • Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se vyvarovat, jedině voda není alergenní.
  • Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
  • Potravinové alergeny, mohou vyvolat všechny alergeny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

Označení nebalených potravin – zhotovených pokrmů v jídelnách

Značení alergenů je pouze informační požadavek. Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Od 13. 12. 2014 je povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Zákonné ustanovení určuje jídelnám „jasně a zřetelně označit“, není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenů, uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.

Jídelna je povinna informovat o alergenních složkách, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku s číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné označení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů v jídelně.