„Rodinná jídelna Na Růžku“, Dvořákova 16, Žatec 438 01 731 855 581 728 506 763 (vedoucí provozu)

Jídelníček

Týdenní menu 18.11.2019 – 22.11.2019

Pondělí 18.11.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
350gHalušky s uzeným masem a zelím (1,3,7)
100gHovězí guláš s paprikou a rajčetem, H.K. (1,3,6,7)
100gHovězí kostky na pepři, kolínka (1,3,6,7)
100gKřenová omáčka, uzené maso, H.K. (1,3,7)
100gKuřecí kousky v hořčičné om., brambor/rýže (1,6,7,10)
280gKuřecí rizoto, zelenina, strouhaný sýr, okurka (1,3,7)
100gMoravský vrabec, zelí, B.K. (1,3,7)
340gNudle s mákem, cukr, máslo (1,3)
120gSmažený květák, brambor, tatarská omáčka (1,3,7,10)
100gVepřový samuraj pikantní, rýže (1,6)
Úterý 19.11.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
2ksBramborák plněný kuřecí masem, syrové zelí (1,3,7)
120gCikánský pikantní řízek, bramborová kaše,zel.obloha (1,3,6,7,10)
280g Čínská kuřecí směs s nudlemi a zeleninou (1,3,6,9,7)
100gPečená krkovice, zelí, B.K. (1,3)
100gPlzeňský hovězí guláš, H.K. (1,3,6,7)
100gRažniči z vepřového masa, brambor, sós, T.O. (1,3,6,10)
100gSegedínský guláš, H.K. (1,3,7)
100gŠťavnaté karbanátky trochu jinak, brambor, T.O. (1,3,7,10)
100gVepřová roláda, špenát, B.K. (1,3,6)
300gZapečené brambory s kuřecím masem a máslem, okurka (1,3,7)
Středa 20.11.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
5ksBavorské vdolečky se šlehačkou (1,3,7)
100gMoravský vrabec, zelí, B.K. (1,3,7)
100gRajská omáčka, plněný paprikový lusk, kolínka / H.K. (1,3,7)
100gRajská omáčka, vepřové maso, kolínka / H.K. (1,3,7)
120gSmažené rybí filé, bramborový salát (1,3,4,7,9,10)
100gSmažený karbanátek, bramborový salát (1,3,7,9,10)
100gSmažený kotlet, bramborový salát (1,3,7,9,10)
100gTmavá houbová omáčka, hovězí maso, rýže / H.K. (1,3,6)
150gVepřové ledvinky na cibulce, rýže (1,6)
100gVepřový pikantní guláš, H.K. (1,3,7)
120gVinná klobasa s bramborovým salátem (1,3,7,9,10)
Čtvrtek 21.11.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
300gBramborové šišky s mákem (1,3,)
100gČočka na kyselo, 2 vejce, okurka (1,3)
100gHovězí guláš pikantní,těstoviny, H.K. (1,3,6,7)
150gJátra na roštu, brambor, T.O. (1,6,10)
100gMaďarský pikantní guláš, H.K. (1,3,6,7)
100gPečená krkovice, zelí, B.K. (1,3)
100gPečený vepřový bok, zelí, B.K. (1,3,7)
4ksPlněné bramborové knedlíky uz. masem a uzeninou zelí, cibulka (1,3,7)
100gSekaná, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
100gVepřové maso na paprice, H.K. (1,3,7)
100gVepřový Steak, bramborová kaše (1,3,6,7)
120gZámecký řízek,brambor, zel. obloha (1,3,10)
350 gZapečené těstoviny se zeleninou (1,3,7 )
300gZbruf, špagety, sýr (1,3,7)
Pátek 22.11.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
100gBramborové noky s kuřecím masem a špenátem (1,3,7)
100gHovězí maso na česneku, špenát, B.K. (1,3,6,7)
100gKoprová omáčka, 2 vejce, H.K. (1,3,7)
100gMoravský vrabec, zelí, B.K. (1,3,7)
240gPečené kuřecí stehno, nádivka, brambor, okurka (1,3,7)
100gPlněný kotlet sýrem a šunkou, bramborová kaše, okurka (1,3,7,10)
100 gRoztocká bašta, houskový knedlík (1,3,7)
100gSmažený kuřecí řízek, brambor, okurka (1,3)
100gSmažený sýr, brambor, tatarská omáčka (1,3,7,10)
100gŠpanělský ptáček z vepřového masa, rýže / H.K. (1,3,10)
100gSvíčková na smetaně, hovězí maso, brusinky, šlehačka, H.K. (1,3,7,6,9)
100gVepřové nudličky s grilovacím kořením, rýže (1,3)
100gVídeňský hovězí guláš, kolínka / H.K. (1,3,6,7)

Alergeny v jídelně

Seznam alergenů

Odvolání na legislativu:

  • EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
  • ČR – Vyhláška 113/2005 Sb.
  • O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.
  • Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízeni 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinností 13. prosince 2014.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Záměrem je dosažení vysoké míry ochrany zdraví strávníka a zaručení jeho práva na informace – informace o potravinách a pokrmech, které konzumuje.

Co jsou to alergeny v potravinách?

  • Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.
  • Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se vyvarovat, jedině voda není alergenní.
  • Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
  • Potravinové alergeny, mohou vyvolat všechny alergeny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

Označení nebalených potravin – zhotovených pokrmů v jídelnách

Značení alergenů je pouze informační požadavek. Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Od 13. 12. 2014 je povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Zákonné ustanovení určuje jídelnám „jasně a zřetelně označit“, není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenů, uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.

Jídelna je povinna informovat o alergenních složkách, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku s číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné označení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů v jídelně.