„Rodinná jídelna Na Růžku“, Dvořákova 16, Žatec 438 01 731 855 581 728 506 763 (vedoucí provozu)

Jídelníček

Týdenní menu 16.09.2019 – 20.09.2019

Pondělí 16.09.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
100gBramborové noky s kuřecím masem a špenátem (1,3,7)
100gČočka na kyselo, uzené maso, okurka (1)
350gHalušky s uzeným masem a zelím (1,3,7)
100gHovězí guláš s paprikou a rajčetem, H.K. (1,3,6,7)
100gHovězí maso na česneku, špenát, B.K. (1,3,6,7)
100gKotlet v krustovém těstíčku, bramborová kaše (1,3,7)
100gKřenová omáčka, uzené maso, H.K. (1,3,7)
100gKuřecí nudličky na grilovacím koření, rýže (1,6)
150gKuřecí plátek, restované fazolky, brambor (1,6,7,10)
280gKuřecí rizoto, zelenina, strouhaný sýr, okurka (1,3,7)
340gNudle s mákem, cukr, máslo (1,3)
100gPečená krkovice, zelí, B.K. (1,3)
Úterý 17.09.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
2ksBramborák plněný vepřovým masem, syrové zelí (1,3,7)
300gBramborové šišky s mákem (1,3,)
100gKuřecí roláda, bramborová kaše, okurka (3,7)
100gMoravský vrabec, zelí / špenát, B.K. (1,3,7)
120gRozlítaný španělský ptáček, vepř. maso, rýže / H.K. (1,3,6,7)
100gSegedínský guláš, H.K. (1,3,7)
100gVepřové maso na mrkvi, brambor (1,7)
350gZapečené brambory s vepřovým masem a máslem (1,3,7)
100gZeleninové lečo s uzeninou, brambor (3)
Středa 18.09.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
5ksBavorské vdolečky se šlehačkou (1,3,7)
100gHrachová kaše, uzené maso, okurka (1)
120gKuř. přírodní plátek se slaninou a žampiony, br. kaše (10,7,1,3)
100gPečená krkovice, zelí, B.K. (1,3)
100gRajská omáčka, plněný paprikový lusk, kolínka / H.K. (1,3,7)
100gRajská omáčka, vepřové maso, kolínka / H.K. (1,3,7)
120gSmažené rybí filé, bramborový salát (1,3,4,7,9,10)
100gSmažený karbanátek, bramborový salát (1,3,7,9,10)
100gSmažený kuřecí řízek, bramborový salát (1,3,7,9,10)
100gTmavá houbová omáčka, hovězí maso, rýže / H.K. (1,3,6)
280gVepřové rizoto, sýr, okurka (3,7)
100gVepřový samuraj pikantní, rýže (1,6)
300gZbruf, špagety, sýr (1,3,7)
Čtvrtek 19.09.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
100gHovězí pikantní guláš, H.K. (1,3,6,7)
100gKapustové karbanátky, bramborová kaše, okurka (1,3,7)
100gMoravský vrabec, zelí, B.K. (1,3,7)
130 gObalované žampiony,brambor,T.O.(1,3,7,10)
4ksPalačinky s džemem, polité čokoládou (1,3,7)
4ksPlněné bramborové knedlíky uz. masem a uzeninou zelí, cibulka (1,3,7)
120gRozlítaný španělský ptáček, vepř. maso, rýže / H.K. (1,3,6,7)
100gVepřová roláda, bramborová kaše, okurka (3,6,7)
100gVepřové nudličky s grilovacím kořením, rýže (1,3)
100gVepřové žebírko na žampionech, rýže (1,6,7)
Pátek 20.09.2019
Polévky:
Hlavní jídla:
100g Hovězí pikantní Samuraj, rýže (1,3,6)
100gKoprová omáčka, 2 vejce, H.K. (1,3,7)
100gKuřecí ražniči, bramborová kaše, okurka (1,6,7,10)
100gMaďarský pikantní guláš, H.K. (1,3,6,7)
240gPečené kuřecí stehno, rýže (/)
130gPlněné žampiony masovou směsí, brambor, T.O. (1,3,7,10)
120gPlněný sýr, brambor, tat. omáčka (1,3,7,10)
100gSvíčková na smetaně, hovězí maso, brusinky, šlehačka, H.K. (1,3,7,6,9)
100gSvíčková na smetaně, vepřové maso, H.K. (1,3,,6 9,7)
100gVepřové maso na paprice, H.K. (1,3,7)
100gVídeňský hovězí guláš, kolínka / H.K. (1,3,6,7)

Alergeny v jídelně

Seznam alergenů

Odvolání na legislativu:

  • EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
  • ČR – Vyhláška 113/2005 Sb.
  • O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.
  • Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízeni 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinností 13. prosince 2014.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Záměrem je dosažení vysoké míry ochrany zdraví strávníka a zaručení jeho práva na informace – informace o potravinách a pokrmech, které konzumuje.

Co jsou to alergeny v potravinách?

  • Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.
  • Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se vyvarovat, jedině voda není alergenní.
  • Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
  • Potravinové alergeny, mohou vyvolat všechny alergeny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

Označení nebalených potravin – zhotovených pokrmů v jídelnách

Značení alergenů je pouze informační požadavek. Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Od 13. 12. 2014 je povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Zákonné ustanovení určuje jídelnám „jasně a zřetelně označit“, není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenů, uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.

Jídelna je povinna informovat o alergenních složkách, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku s číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné označení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů v jídelně.